Boeken

Boeken over het verlies van een huisdier

Bij de gesprekken op de dierenbegraafplaats vernemen wij regelmatig dat er zoveel onbegrip bestaat over het ‘mogen’ rouwen om je huisdier.
Het verdriet tijdens de laatste periode van zijn of haar leven, de pijn van die moeilijke beslissing en het grootte gemis na het overlijden is vaak heel intens.
Soms is het fijn om (stukjes uit) een boek te lezen die dit verdriet goed kan verwoorden en een waar men een stukje herkenning en troost bij kan vinden.

Er zijn diverse boeken geschreven over dit onderwerp, hieronder een keuze uit de aangeboden titels die bij de boekhandel zijn te verkrijgen:


Dan neem je toch gewoon een nieuwe
Over mensen en dieren, leven en dood
Antoinnette Scheulderman
ISBN 9789048844555
Jaar: 2018

‘Het was maar een dier,’ hoorde Antoinnette Scheulderman regelmatig toen ze rouwde om haar overleden hond Bubbels. Maar iedereen die ooit een huisdier heeft gehad, weet hoe innig de band tussen mens en dier kan zijn. Tachtig procent van de baasjes beschouwt hun huisdier als volwaardig onderdeel van het gezin, toch lijkt verdriet om de dood van een dier nog altijd taboe, iets waarvoor je je zou moeten schamen.

In Dan neem je toch gewoon een nieuwe schrijft Scheulderman openhartig over haar eigen ervaringen, gaat te rade bij bekende baasjes die vertellen over de liefde voor en de lol met hun dieren, maar ook over het verdriet en het gemis als ze er opeens niet meer zijn, en vraagt deskundigen om advies.

Dan neem je toch gewoon een nieuwe is een eerlijk, ontroerend en bij vlagen hilarisch boek, vol intieme gesprekken over leven en dood. Een boek vol handvaten voor baasjes wier dier er nog is, maar die voorbereid willen zijn op het onvermijdelijke afscheid, voor mensen die worstelen met het verlies én voor hun naasten, die daar iets meer van willen begrijpen.

Interviews met onder anderen Eva Jinek, Paul de Leeuw, Linda de Mol, Jan Wouters, Janine Abbring, Britt Dekker, Barry Hay, Saskia Noort, Sylvia Witteman, Bridget Maasland en Yvette van Boven.


Zielepijn
Als afscheid nemen van een geliefd dier pijn doet
Chantal Greeve
ISBN 9789081006606
Jaar: 2010

Een boek voor mensen die rouwen om een geliefd dier.
Het boek reikt, naast praktische informatie, een heleboel inzichten aan
die mensen tot steun en inspiratie kunnen zijn bij het rouwproces om een geliefd dier.
Dankzij de vele verhalen, foto’s en getuigenissen in het boek,
zullen velen die verdriet of pijn ervaren na het heengaan van een geliefd huisdier hierin h-erkenning, steun en troost vinden.

Een uniek boek omdat er nog geen enkel Nederlandstalig boek verscheen
die het rouwen om een geliefd huisdier zo volledig en openhartig beschrijft.

Een boek dat beantwoordt aan een behoefte van ontelbare huisdier-bezitters
die rouwen om een geliefd dier, om zich erkend te weten met hun verdriet.


Van Tim naar Bertje
Een autobiografie van rouw en opnieuw liefhebben
Vilan van de Loo
ISBN 9789460224355
Jaar: 2017

“Een week voor zijn twintigste verjaardag stierf mijn kleine rode kater Tim. We waren bijna zeventien jaar samen geweest. Leven zonder Tim, hoe dat moest wist ik niet. Hoe ga je verder na het verlies van een grote liefde? De een haalt de schouders op, de tweede huilt een tijdje en ik was de derde, die dacht: Waar is hij nu? En kan ik daar ook komen? Met die vragen begon een merkwaardige en bij vlagen even droevige als hilarische zoektocht naar de gestorven geliefde, die in mijn geval dus een rode kater was. In dit boek vertel ik over die zoektocht en waar ik troost vond. Ik haal herinneringen op aan Tim en leg uit hoe hij van bange kat kon veranderen in een manpoes die graag op schoot lag. Ook beschrijf ik waarom ik zes weken na zijn dood naar het asiel ging om met Bertje thuis te komen. Dankzij hem ben ik weer gelukkig in de liefde. Daar voel ik me niet schuldig over. Want Tim heeft ons voor elkaar uitgezocht.” De auteur Vilan van de Loo studeerde Indische letterkunde en promoveerde op een biografie van Melati van Java. Ze publiceert over uiteenlopende onderwerpen en geeft lezingen. De rol van muze heeft Bertje van Tim overgenomen.


Afscheid van je huisdier
Steun en troost wanneer je maatje overlijdt en jij rouwt
Gary Kowalski
ISBN 9789020216165
Jaar: 2019

Gary Kowalski geeft in Afscheid van je huisdier hartverwarmende en helende tips om om te gaan met rouw om je beste maatje. Het moment van afscheid nemen van een huisdier is zwaar, zeker in deze tijd waarin onze dieren een volwaardig lid van het gezin zijn geworden. Door bijvoorbeeld het inzetten van rituelen, goed voor jezelf te zorgen en je kinderen goed te begeleiden maak je het niet makkelijker, maar wel draaglijker. De herkenbare verhalen van anderen die ook zijn opgenomen in dit boek maken dit een prachtig en warm boek voor iedereen die rouwt om een huisdier.


Gedicht:

Ineens is daar de dag,
die de laatste bleek te zijn.
Niet langer de aanwezigheid,
maar leegte en een vreemd soort pijn.

De mand staat nog te wachten,
in huis is het zo stil
Zonder de vrolijke viervoeter,
die altijd alles van je wil.

Heel veel sterkte met dit verlies.
Er wordt aan je gedacht.
Koester met liefde en dankbaarheid,
wat jouw dier je heeft gebracht.